Een hypotheek op Ibiza

Een hypotheek aanvragen voor jullie droomhuis op Ibiza kan een ingewikkeld traject zijn in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland of België. Begeleiding hierbij is nodig en raden we dan ook zeer aan. Allereerst is het belangrijk dat u van tevoren weet wat uw financiële mogelijkheden zijn om uw huis op Ibiza te financieren. De gemiddelde aankoopkosten zijn tussen de 12% en 13% voor belastingen en vergoedingen.

 

Hoe loopt een hypotheek aanvraag in Spanje

Als u uw droomhuis (deels) moet financieren met behulp van een hypotheekverstrekker dan is het goed om te weten dat de maximale hypotheekverstrekking 60% tot 70% is van de waarde van de woning of de aankoopprijs waarbij de laagste waarde altijd bepalend is voor de bank. Wij werken met een zeer ervaren Nederlandssprekende lokale Spaanse partner die de volgende stappen met u zal doornemen:

 

 • Hypotheek Check, inclusief een Spaanse pro forma offerte in het Nederlands. Hiervoor wordt door onze partner €100,- in rekening gebracht.
 • Een gesprek met de hypotheekadviseur waarin wordt uitgelegd wat de mogelijkheden zijn en hoe het gehele proces verloopt.
 • Welke documenten u dient aan te leveren
 • Hypotheek akkoord van de Spaanse hypotheekverstrekker
 • Taxeren van de woning
 • Offerte en hypotheekvoorwaarden
 • Gelden overboeken naar Spanje
 • Afspraak bij de notaris

Begeleiding en uitvoering van de gehele hypotheek aanvraag verschilt per aanvraag maar start vanaf €1.800,-

 

Documentatie voor hypotheek aanvraag

De Spaanse hypotheekverstrekker dient uw gehele financiële situatie te begrijpen en daarvoor zijn de volgende documenten nodig. Als er 2 aanvragers zijn voor de hypotheek dan dient alles dubbel aangeleverd te worden. Niet onbelangrijk: Vertalingen naar het Spaans worden verzorgd door onze lokale partner, mocht u niet met onze partner samenwerken dan dient u hier zelf afspraken over te maken.

 

 • Kopie paspoort
 • Inkomstenbelasting overzicht van de afgelopen 2 jaar
 • BKR-uitdraai
 • Jaaropgave hypotheek of wanneer u huurt de huidige huurovereenkomst
 • Bewijs eigen middelen – d.m.v. een rekeningafschrift van de spaarrekening
 • Als u in loondienst bent – drie recente loonstroken
 • Als u zelfstandig ondernemer bent – jaarrekening van de afgelopen 2 jaar
 • Als u huizen in de verhuur heeft – bewijs van huurinkomen en lasten en kopie van de huurovereenkomsten
 • Voor gepensioneerde aanvragers dient u ook een bewijs van het netto pensioeninkomen te overleggen

 

Documentatie voor hypotheek aanvraag die u moet hebben in Spanje als u geen resident in Spanje bent

Voordat u zich hier verder in verdiept is het goed om even stil te staan bij het verschil tussen een advocaat en een gestoría.

Een advocaat (abogado) in Spanje staat geregistreerd bij de orde van advocaten in Spanje en valt hieronder als het gaat om aansprakelijkheid. Hier zijn de advocaten ook verzekerd. In het gehele aankoopproces geeft alleen een advocaat juridisch advies.

Een gestoría is een administratiekantoor, ze hebben vaak juristen in dienst, maar ze staan niet geregistreerd bij de orde van advocaten. Hierdoor kan bij foutief juridisch advies de gestoría niet aansprakelijk gesteld worden.

NIE nummer (Número de Identidad de Extranjero)

Het NIE-nummer kunt u vergelijken met het Nederlandse Burger Service Nummer. Dit nummer heeft u als niet resident in Spanje nodig voor veel (officiële) instanties. Het NIE-nummer heeft u later ook nodig mocht u internet, elektriciteit, zorgverzekering etc. op Ibiza willen afsluiten voor uw huis.

 

Er zijn verschillende opties om het NIE-nummer aan te vragen:

– Spaanse Consulaat in Amsterdam

Je kunt een afspraak maken bij de Spaanse consulaat in Amsterdam. Houd er rekening mee dat het vanwege lange wachttijden mogelijk is dat je pas na twee maanden een afspraak kunt maken.

Spaanse consulaat NIE

 

– Aanvragen in Spanje

Een andere optie is om zelf naar Spanje te gaan om het NIE-nummer aan te vragen. Het aanvragen van een NIE-nummer kan bij een politiekantoor op Ibiza. Houd er rekening mee dat er verschillende dagen en tijden zijn voor deze aanvraag. Het is aan te raden hierbij gebruik te maken van een gestoria op Ibiza, zij begeleiden u dan in het hele traject en zijn ook vaak in staat sneller een afspraak te maken voor u. Wij brengen u graag in contact met een gestoria op Ibiza. De kosten voor de gestoria liggen rond de €130,-

 

– Aanvraag via een advocaat

Heeft u geen tijd om zelf een NIE-nummer aan te vragen? Dan kunt u een advocaat in Spanje machtigen om de aanvraag in orde te maken. U dient dan een volmacht te regelen bij een Nederlandse notaris. De kosten verschillen per advocaat, maar liggen ongeveer tussen de €90,- en €120. Daarna dient u dit document te laten legaliseren bij uw rechtbank, dit heet “apostille”.

– Wie heeft een NIE nummer nodig?

Voor het aankopen van een Spaanse woning heeft u een NIE-nummer nodig. Ook elke mede-eigenaar van de woning dient een persoonlijk NIE-nummer te hebben.

In eerste instantie is een NIE-nummer niet nodig bij de hypotheekaanvraag. De aanvraag kan ingediend worden zonder het NIE Nummer te overleggen. Het nummer dient wel twee weken voor de overdracht van de woning en hypotheek aangeleverd te worden bij de Spaanse bank.

 

– Spaanse bankrekening

Wij raden aan om alleen een bankrekening te openen bij de hypotheek verstrekkende bank.

U heeft dan 2 mogelijkheden.

 

– Als u wel een NIE nummer heeft, maar nog niet resident bent.

Voor een non-residentiële rekening heeft u een certificaat van non-residentschap nodig, een zogeheten “Certificado de No Residente”. Zo’n certificaat kunt u aanvragen bij het politiebureau en duurt maximaal 10 dagen. Echter biedt niet elk politiestation deze service, dus check dit goed van tevoren. Er zijn ook enkele banken die deze service aanbieden voor ongeveer €25,-

 

– Als u een NIE nummer heeft en resident bent

Voor het openen van een residentiële bankrekening heeft u een bewijs van werk en adres nodig. Sommige banken zijn strenger en eisen ook een bewijs van resident. Als u een groen papiertje met het NIE-nummer hebt, dan heeft u beide in 1: dus zowel een NIE als bewijs van residentschap. Dit groene papier is een “Certificado de registro de ciudadano de la unión”. Als u uw NIE op een wit papier heeft ontvangen dan heeft u enkel een NIE-nummer en dient u alsnog een bewijs van resident aan te vragen.

 

– Banken in Spanje

Na de crisis van 2011 heeft de Spaanse regering enkele banken moeten redden en een groot aantal gedwongen tot fusies. Dit heeft er tot geleid dat er nu nog 12 banken zijn en 2 kleine spaarbanken. Uiteindelijk zal Spanje 5 of 6 grote banken overhouden. Enkele banken staan hieronder:

 • Sabadell
 • Santander
 • ING Bank
 • Bankinter
 • CaixaBank

 

– Kopie van de Nota Simple

Een nota simple is een actueel uittreksel van de eigendomsakte volgens het “Registro de la Propiedad”. Dit is de Spaanse benaming voor kadaster, ook wel bekend als het Spaans woningregister, eigendomsregister of eigendomsregister. Een nota simple kan worden opgevraagd bij het Spaanse eigendomsregister.

 

– Spaanse hypotheekrente

Er zijn verschillen tussen de hypotheekrente in Spanje in Nederland en België.

 • Variabele rentes worden vastgesteld aan de hand van het Euribor tarief plus een opslag.
 • Iedere 12 maanden wordt de Euribor rente herzien. Spaanse banken bieden geen korte periodes aan voor herzien.
 • Zowel de vaste en variabele hypotheekrente in Spanje kent een boete bij vervroegd aflossen.

 

Wat moet je in gedachten houden bij het aanvragen van een hypotheek in Ibiza

 • Bij de aankoop van een huis is een aanbetaling van 25% gebruikelijk, de rest kunt u financieren met een hypotheek.
 • In Spanje en ook op de Balearen mag u maximaal 35% van uw inkomen besteden aan maandelijkse terugkerende vaste lasten.
 • Uw hypotheek moet u aflossen binnen 5-25 jaar. Een en ander afhankelijk of uw resident bent in Spanje of niet.
 • Als u ouder bent dan 75 jaar mag u in Spanje en ook op de Balearen geen hypotheekverplichtingen hebben.
 • Uw droomhuis gevonden? Het is aan te raden en gebruikelijk om de woning direct uit de markt te halen door een voorschot te betalen. Dit zijn de reserveringskosten en dit bedrag ligt meestal tussen de 5% en 15% van de verkoopprijs. Dit is ook een goede timing om een “abogado” advocaat of “gestor” manager in te huren voor het verdere koopproces. Een gestor is een deskundig specialist die u ondersteund met het administratieve proces.
 • Uw specialist of advocaat bepaalt de termijn waarbinnen u als koper de verplichte controles en acties moet regelen om de woning finaal te kopen.
 • Uw advocaat heeft de verantwoordelijkheid zorg te dragen dat uw voorschot veilig is indien u de woning achteraf toch niet wenst te kopen. Uw advocaat neemt bepalingen op in het koopcontract met ontbindende voorwaarden.
 • Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning in Spanje betaalt u btw (IVA in het Spaans). Bij de aankoop van een bestaande woning betaalt u een overdrachtsbelasting, ITP. Dit is de ‘Impuesto de Transferencia de Propiedad’. De btw ligt tussen de 8% en 11% en daarbovenop komt nog een zegel belasting van 1,2%.
 • De minimale inbreng van eigen middelen is 30% van de koopsom en daar boven op de kosten koper (btw + zegelrecht bij nieuwbouw of overdrachtsbelasting bij bestaande bouw en daarbij notaris en registerkosten voor de aankoopakte).
 • De notaris- en registerkosten voor de hypotheekakte worden door de bank in rekening gebracht aan u en bedraagt normaliter 1%.
 • Potentiële kopers met box 3 inkomen (huur inkomen) kunnen ook een hypotheek krijgen in Spanje net als zelfstandig ondernemers (mits minimaal jaarcijfers van 2 jaar aanwezig zijn).

 

Valkuilen bij het afsluiten van een hypotheek in Spanje en Ibiza

De grootste valkuil blijkt helaas toch vaak dat potentiële kopers om geld te besparen zoveel mogelijk zelf proberen te doen. Dit is in Spanje en Ibiza sterk af te raden. Ondanks dat het op 2 uur vliegen van Nederland en België is heeft u te maken met een andere cultuur en taal.

Wij raden altijd aan om vroegtijdig een advocaat in te schakelen, zeker voordat u een aanbetaling doet. Een advocaat staat u ook bij het vooronderzoek. Wij brengen u graag in contact met een lokale Nederlandstalige advocaat op Ibiza om het gehele proces te begeleiden.

Informatie aanvragen

Waarom bij ons?

 • Snel reactie
 • Nederlandse makelaar
 • Groot netwerk; one-stop-shop
 • Persoonlijke aandacht

Sa Olivera

Prijs: 415.000

3 slaapkamers 2 badkamers

Talamanca 7D

Prijs: 1.925.000

4 slaapkamers 4 badkamers

Talamanca A1

Prijs: 1.975.000

3 slaapkamers 3 badkamers

Can Rimbau T4

Prijs: 3.850.000

3 slaapkamers 3 badkamers

Can Rimbau T7

Prijs: 3.850.000

2 slaapkamers 2 badkamers

Luxe villa’s in Cala Comte dichtbij strand met zeezicht

Prijs: 2.800.000

5 slaapkamers 4 badkamers

Beach stijl villa Benirras

Prijs: 990.000

2 slaapkamers 1 badkamers

Zeezicht villa Cala Llenya

Prijs: 590.000

2 slaapkamers 2 badkamers

Herenhuis aan de golfbaan

Prijs: 610.000

4 slaapkamers 3 badkamers

Villa met zeezicht Cala Moli

Prijs: 690.000

3 slaapkamers 3 badkamers

Statige finca voor renovatie Santa Eularia

Prijs: 1.700.000

4 slaapkamers 1 badkamers

Mediterrane villa met zeezicht San Carlos

Prijs: 1.295.000

7 slaapkamers 5 badkamers

Villa d’Hort

Prijs: 3.300.000

5 slaapkamers 5 badkamers

Sermita

Prijs: 6.300.000

9 slaapkamers 9 badkamers

Villa Bergamot

Prijs: 3.300.000

6 slaapkamers 5 badkamers

Villa Sense San Carlos

Prijs: 6.500.000

7 slaapkamers 6 badkamers

Can Morna Moderna | San Carlos

Prijs: 5.000.000

6 slaapkamers 7 badkamers

Serena | Santa Eularia

Prijs: 1.300.000

4 slaapkamers 3 badkamers

Can Sheva | San Josep de sa Talaia

Prijs: 2.900.000

6 slaapkamers 6 badkamers

Villa Ela | Vista Alegre

Prijs: 2.900.000

6 slaapkamers 5 badkamers